Nieuws Europees akkoord voor e-invoicing dichterbij dan ooit: dit betekent het voor jouw bedrijf
Nieuws

Europees akkoord voor e-invoicing dichterbij dan ooit: dit betekent het voor jouw bedrijf

Deel dit artikel

Met de goedkeuring van het ‘Europese btw-systeem van de toekomst’ staat er de komende jaren heel wat te veranderen. We vatten graag samen wat dat voor jou zal betekenen.

Als het van de Europese Raad voor Economische en Financiële Zaken (Ecofin) afhangt, wordt e-invoicing vanaf 2030 definitief de norm. Die beslissing werd genomen op 5 november van dit jaar en zal naar alle waarschijnlijkheid binnenkort worden bekrachtigd door het Europees Parlement. Daarmee komt er een einde aan onduidelijkheid rond de invoering van e-invoicingregulering.

Viva la ViDA

Het initiatief van Ecofin kreeg de naam ViDA mee: VAT in the Digital Age. In verschillende landen werden de afgelopen jaren al verplichtingen ingevoerd rond e-invoicing – in België zal het verplicht zijn vanaf 1 januari 2026 – en vanaf 2030 zal dit gelden over het hele EU-grondgebied. De doelen zijn duidelijk: handel vergemakkelijken tussen de deelstaten, oneerlijke concurrentie uitroeien en fraude bestrijdbaar maken door iedereen dezelfde regels te laten hanteren. De interne markt moet zo nog meer openbloeien.
ViDA duwt op deze manier 27 lidstaten richting de digitalisering van hun btw-processen. Zowel intern als tussen landen onderling worden e-invoicing en e-reporting de norm. In eerste instantie wordt toegewerkt naar een EU-brede invoering; tegen 2035 wordt vervolgens gekeken naar een harmonisering van de systemen die verschillende lidstaten reeds gebruiken.
Er zijn namelijk al enkele landen waarin werd vooruitgewerkt naar deze deadline(s) toe. In België werd bijvoorbeeld de keuze gemaakt om te werken met het Peppol-platform. Vanaf 1 januari 2026 zijn bedrijven die gevestigd zijn in België verplicht om hun digitale invoicing- en rapporteringsprocessen hierop af te stemmen. België nam zo een voortrekkersrol op in het voorbereiden van haar markt voor de toekomst van internationale btw-verplichtingen. Andere landen die reeds gebruikmaken van e-invoicingsystemen zijn Italië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Roemenië.

Concrete gevolgen

Concreet zal ViDA enkele voelbare gevolgen meebrengen voor ondernemers en bedrijven:
1. Er komt een digitale rapportageverplichting (DRV) vanaf 1 juli 2030. Hierdoor wordt het verplicht om binnen tien dagen na een belastbaar feit een gestructureerde e-factuur te bezorgen die voldoet aan de EU-standaard. Deze gegevens moeten in realtime worden gedeeld met de bevoegde nationale btw-autoriteit.
2. Daarnaast kunnen afzonderlijke lidstaten nog extra binnenlandse verplichtingen opleggen. Voor grensoverschrijdende transacties zal het eveneens nodig blijven om rekening te houden met afwijkende transactiesystemen per land. Wie binnen de EU grensoverschrijdend werkt, heeft mogelijk nog steeds nood aan verschillende softwareoplossingen om volledig compliant te werken.
3. Online marktplaatsen zullen een grotere verantwoordelijkheid krijgen in de inning van btw. Zij worden verantwoordelijk voor het innen en afdragen van btw wanneer toeleveranciers of derden via hun platform goederen of diensten verkopen waarop geen btw wordt gerekend, bijvoorbeeld in het geval van privépersonen of voor kleine, vrijgestelde bedrijven. Dit noemt het akkoord de ‘platformfictie’.

En voor jou?

Zijn er voor jouw bedrijf nog onduidelijkheden of onzekerheden, of analyseer je graag samen de gevolgen voor jouw onderneming, dan kan je ons steeds bereiken. We gaan graag na welke stappen je onderneming moet zetten om klaar te zijn voor de transitie en hoe Arco Information de nodige steun kan verlenen.

Deel dit artikel