Nieuws Arco en KBC vieren succesvolle samenwerking met vijfde verjaardag van Soluz.io
Nieuws

Arco en KBC vieren succesvolle samenwerking met vijfde verjaardag van Soluz.io

Deel dit artikel

Reeds vijf jaar werkt het Mechelse Soluz.io als vaste technologiepartner voor zowel Arco als KBC. Vandaag is het bedrijf een belangrijke pion richting de verplichte e-invoicing vanaf 2026, en andere digitaliseringsbehoeften.

In 2018 werden de datavisie van KBC en het Doma-platform van Arco Information samengebracht in joint venture Soluz.io. Voor KBC was het een nieuwe manier om volledige ontzorging te bieden aan professionele klanten op het gebied van e-invoicing en digitale rapportage, voor Arco betekende de samenwerking een manier om sneller te groeien en nieuwe technologie sneller en beter te kunnen ontwikkelen. Vijf jaar later mag het een succes heten.

Mechels bedrijf op topniveau

“Data en digitalisatie staan vandaag in het hart van iedere onderneming, zelfs als die daar nog niet helemaal mee bezig is,” zegt Olivier Smekens, CEO van Soluz.io. “Dankzij heel wat marktdiversifiërende tools, slagen we erin onze technologie snel te ontwikkelen en uit te bouwen. We trachten in een volgende fase trends en noden in de markt herkennen vóór anderen dat doen, waardoor onze klanten als eerste kunnen profiteren van nieuwe toepassingen. Dankzij de samenwerking met KBC en Arco is onze organisatie uitgegroeid tot een Mechels R&D-bedrijf van topniveau.”

Het team dat ontstond uit Arco ging op in de nieuwe startup. De groep van vier personen die toen werkte aan de ontwikkeling van het platform is vandaag uitgegroeid tot een geoliede machine van maar liefst zeventien werknemers.

Klaar voor de toekomst

Tegen 1 januari 2026 moeten Belgische bedrijven klaar zijn om de nieuwe regelgeving rond e-invoicing te implementeren. Een grote uitdaging, voornamelijk voor kleinere en middelgrote ondernemingen met internationale activiteit, maar eentje waarbij de technologie van Soluz.io kan helpen. “Voor professionelen willen we een Zwitsers zakmes zijn. Dé expert in data-extractie die de brug legt tussen hun datastromen en de verplichtingen waaraan ze moeten voldoen,” vertelt Smekens.

De komende vijf jaar komen daar bovendien nog heel wat nieuwe verplichtingen bij, die elk hun specifieke datastroom moeten krijgen. Smekens: “Ik denk onder andere aan fiscale data, groene data enzoverder. In regel met de ‘European Green Deal’ zullen bedrijven tegen 2028 hun groene, relevante emissiedata moeten kunnen aantonen. Vele bedrijven hebben zelfs nog geen idee hoe ze die data zullen gaan capteren, laat staan hoe ze die moeten rapporteren. Daar liggen voor ons nog zeer interessante uitdagingen; daar gaan we met veel plezier mee aan de slag.”

Trotse samenwerking

“We zijn erg blij met de manier waarop deze samenwerking is opengebloeid,” zegt Paul Van Coillie, CEO van Arco. “De onderneming groeit nog steeds sterk, zowel in werknemers als in verwerkte documenten. We zien toch een stabiele toename van 10% extra verwerkingen per maand. Het is niet evident om als Mechels bedrijf op te boksen tegen mastodonten in de markt, maar Soluz.io doet dat wonderwel. We zijn blij dat we daar ons steentje toe bijdragen.”

Deel dit artikel